Kapitel 1:
TRIO RAMBERGET

AKUSTISK AMBIENT I GRÖNSKAN

7 juni 16.00
Pinetska danspaviljongen
i Regementsparken

Årets första PUSH-konsert bjuder in till den grönskande regementsparken, där den vackra gamla danspaviljongen får rama in Trio Rambergets prisade musik. Med utgångspunkt i improviserat material på trombon, kontrabas och basklarinett har trion hyllats för sin innovativa användning av akustiska instrument inom den annars ofta elektroniska ambient-genren.

Pinetska danspaviljongen ritades av arkitekten Fer­dinand Boberg till den stora Konst- och industri­utställningen på Djurgården i Stockholm 1909. Danspaviljongen uppkallades efter Theodor Pinet, pianist och kompisotör. Paviljongen var flitigt besökt under utställningen, men monterades ner 30 september samma år, när utställningen stängde. Året efter fraktades delarna till Gävle, där paviljongen återuppbyggdes i den då nyanlagda parken vid Hälsinge regemente.
Grusgångarna är plana och breda med god tillgänglighet.


Foto: Daniel Wirgård

TRIO RAMBERGET

Gustav Davidsson – Trombon
Johanna Ekholm – Kontrabas
Pelle Westlin – Basklarinett
Lyssna: https://trioramberget.bandcamp.com/

Trio Ramberget bildades tidigt på våren 2016 när de tre medlemmarna, med bakgrund inom jazz, fri improvisationsmusik och klassisk musik, spelade tillsammans för första gången. Under en improvisation landade de på ett enkelt D-dur-ackord, och det var som om något hände just i det ögonblicket, som om de hörde ett dur-ackord för första gången. Den dagen insåg trion att de ville spela ihop och bilda en grupp, och att deras sätt att musicera hade något unikt att erbjuda, både för publiken och för dem själva.
Sedan dess har Trio Ramberget släppt fem album, två EP:s, flera singlar och deras musik har använts i kortfilmer, dokumentärer och dansföreställningar, både internationellt och i Sverige.

Den första självbetitlade EP:n, Trio Ramberget, spelades in våren 2016 och presenterar mörka, robusta och utforskande toner som söker det sound som senare blivit trions kännetecken. Nästa släpp kom våren 2018 med fullängdsdebuten Slåttermyren, inspelad under en turné i Tornedalen sommaren 2017.
Slåttermyren tog trion ett steg mot ett ambienta och dronelika klanger, men fortfarande med helt fritt improviserat material, vilket ännu är trions musikaliska utgångspunkt. Musiken på albumet hämtade stor inspiration från omgivningarna, naturen, stillheten och människorna de mötte under turnén.

Uppföljaren Musik att somna till kan beskrivas som ett mindre genombrott för Trio Ramberget, och albumet fick mycket positiva recensioner i Sverige, men blev också trions första släpp som nådde en större publik utomlands. Den högt respekterade indiebloggen A Closer Listen listade Musik att somna till på sin topp 20-lista över årets bästa album, och musik från albumet spelades på stationer som KEXP i Seattle, USA, och Concertzender i Nederländerna. Trio Rambergets musik jämfördes med ambient- och minimalistiska kompositörer som Brian Eno, Max Richter och LaMonte Young, men hyllades för sin
innovativa användning av akustiska instrument inom den annars ofta elektroniska ambient-genren.

Åren 2021 och 2022 släpptes nästa album, 24 Ways. Albumet gavs ut i tre volymer på det spanska skivbolaget Piano & Coffee Records. Albumets koncept är starkt inspirerat av Johann Sebastian Bachs Das Wohltemperierte Klavier; trion spelar sig igenom alla dur- och molltonarter, från C-dur till B-moll, i 24 preludier och 24 improvisationer. Albumet utsågs till "Årets ambient-album" av musiktidningen Lira och fick mycket goda recensioner i den internationella musikpressen.

Hösten 2023 släpptes Drone Positions, ett samarbetsalbum där Trio Ramberget bjöd in sex av sina favoritmusiker och kompositörer. De sex deltagarna fick varsin drone som trion hade spelat in tidigare under året och fria händer att göra vad de ville med den. Resultatet blev en musikalisk resa genom fritt improviserat piano, alternativ rock, vibrafon-jazz och abstrakta kassett-loopar.

Under 2024 släppte Trio Ramberget albumet Mirror Variations tillsammans med pianisten/kompositören Matti Bye. Albumet nådde flera topp 10-listor för 2024 och gruppen hyllades återigen av musiktidningen Lira, som utsåg albumet till "Årets ambient-album".

Under 2025 arbetar Trio Ramberget återigen tillsammans med Matti Bye med att göra filmmusik, och de släpper även ny musik som trio.