PROGRAM 2022
Kapitel 1:
TESTEBOZWYCKEN
Lördag 4 juni 13.00 – 16.00
Vävaren, Strömsbro
PUSH och Ateljéföreningen Gaffel bjuder på en sprudlande folkfest på innergården till Vävaren i Strömsbro. Det blir skulpturutställning, ljudbingo, konst- och musikmarknad och konserter med Mio Dal (Gävle) och louie.lou (Umeå). Zwyck är förövrigt ett gammalt ord för fest.
Kapitel 2:
KONSERTPICKNICK I MACKMYRA BRUKSPARK
Lördag 18 juni 15.00 – 16.30
Mackmyra Brukspark
Välkommen till en stillsam sommarkonsert mitt i parkens grönska! PUSH-festivalen bjuder på två konserter där elektronisk musik får möta akustiskt piano, sång och såg. Packa picknick-korgen och kom och lyssna till Ljudvägg & Linnea Hall (Malmö) och Elin Skeppstedt & Mikael Strömberg (Gävle) från din picknick-filt, med den vackra parken som scenografi.
Kapitel 3:
PUSH I PARKEN
Lördag 23 juli 15.00 –20.00
Boulognerskogen, Gävle
Lamour Records fyller 10 år och samarbetet mellan Push och Lamour har varit starkt sedan starten. Vi vill därför bjuda in till en härligt dansant sommarkonsert i Boulognerskogen och dess anrika scen bland tallarna. Konserten blir som en liten festival i sig, med en rad spännande artister.
Kapitel 4:
SYNTH & MOTION
Söndag 21 augusti 12.00 – 17.00
Hemlingby friluftsområde
Det klassiska evenemanget i Hemlingbys motionsspår är äntligen tillbaka, denna gång under PUSHs regi. Spring eller gå runt motionsspåret och upptäck spännande musik längs vägen.
Kapitel 5:
KAJSA & MARTA
Tisdag 20 december 19.00 – 21.00 (konserten är ca 20.30)
Musikhuset Gävle (kaféet)
Ljudkonstjuveler i vinternatten!
Kapitel 6:
SAKRALA LJUDLANDSKAP
Söndag 26 februari 16.00
Heliga Trefaldighets Kyrka
Ett möte mellan det finstämda, det experimentella och det sakrala med Olof David Åhlén och Slim Vic.
Efter ett år i pandemidvala var PUSH tillbaka med massor av energi och glädje! 2022 bjöd festivalen på fem kapitel, med alltifrån dansanta festligheter till kontemplation i det gröna och vintrig ljudkonst. Fortsätt neråt för att se bilder och filmer från konserterna!
Kapitel 1:
TESTEBOZWYCKEN
Lördag 4 juni 13.00 – 16.00
Vävaren, Strömsbro
Med Vävarens mytomspunna industribyggnad och Testeboåns strömmande vatten som scenografi bjöd PUSH och Ateljéföreningen Gaffel in till en konst- och musikfest i sommarens skälvande början. Besökarna kunde lyssna till Mio Dal (Gävle) och louie.lou (Umeå), se skulpturer av Katarina Jönsson Norling och Ann-Catrin Olsson, spela ljudbingo och besöka konst- och musikmarknaden. Och så lite kaffe på det. Den som kom tidigt kunde också följa Gävle kommuns stadsvandring och höra Ingela Broström berätta om riskkapitalister, slavar och liberalism i historien om Sveriges första moderna industribyggnad.
Men vad är en Zwyck då? Det är ett gammalt ord för ”fest & upptåg” och kändes väldigt representativt för den festliga eftermiddagen på Vävarens innergård, omsluten av solvarma tegelväggar och industriminnen.
Foto: Elin Hjulström Lord
Vävaren byggdes som textilfabrik år 1849 och var på sin tid ett under av modernitet. Maskiner och expertis hämtades från Storbritannien, bomullen från New Orleans och Sydamerika. Verksamheten lades ner år 1960 och byggnaden inhyser nu en rad olika verksamheter, bland annat föreningen Gaffels ateljéer och kollektivverkstad.
mio dal
louie.lou
katarina jönsson norling
ljudbingo med mikael strömberg
konst- och musikmarknad
ann-catrin olsson
Kapitel 2:
KONSERTPICKNICK I MACKMYRA BRUKSPARK
Lördag 18 juni 15.00 – 16.30
Mackmyra Brukspark
Med ett akustiskt piano mitt i grönskan, och en underbart lummig brukspark som scenografi, kunde publiken njuta av filtar och picknickkorgar medan musiken blandades med fågelkvittret. De stillsamma sommarkonserterna med Ljudvägg & Linnea Hall (Malmö) och Elin Skeppstedt & Mikael Strömberg (Gävle) blandade elektronisk musik, piano, sång och såg; en skiftande ljudväv som spred sig över gräset, letade sig mellan grenverken och vidare ut över vattnet.
Foto: Elin Hjulström Lord
Mackmyra brukspark ligger vackert längs Gavleåns stränder, 12 km väster om Gävle. Parken ingår i en gammal järnbruksmiljö, och både Lusthuset (från år 1831 i form av ett antikt tempel) och kastanjeallén är byggnadsminnesförklarade. Parken sköts av den ideella föreningen "Bruksparkens Vänner".
mikael strömberg & elin skeppstedt
ljudvägg & linnea hall
Kapitel 3:
PUSH I PARKEN
Lördag 23 juli 15.00 –20.00
Boulognerskogen, Gävle
Lamour Records fyller 10 år och samarbetet mellan Push och Lamour har varit starkt sedan starten. Därför blev kapitel 3 en härligt elektronisk sommarfestival med en rad spännande Lamourartister på Boulognerskogens anrika scen; bland tallar, minigolfbanor och uteservering. Publiken dansade eller lutade sig tillbaks i solen medan de lyssnade på Göteborgselektronikerna, Catterfly, Kajsa Magnarsson, Nano Ona, och Ragnar Atari!
Foto: Elin Hjulström Lord
Sedan starten 2012 har Lamour Records gett ut en imponerande mängd ambient, electronica och konceptuell techno, såväl på vinyl och kassett som på streamingtjänster. Lamour samlar också ett stor antal spännande artister, några av dem känner du säkert till och ytterligare några kan du stifta bekantskap med under PUSH.
göteborgselektronikerna
catterfly
kajsa magnarsson gästad av catterfly
nano ona
ragnar atari
Kapitel 4:
SYNTH & MOTION
Söndag 21 augusti 12.00 – 17.00
Hemlingby friluftsområde
Det klassiska evenemanget i Hemlingbys motionsspår återvände efter några års frånvaro, denna gång under PUSHs regi. Publiken sprang eller gick runt motionsspåret och upptäckte spännande musik längs vägen. Och för att svara på frågan: de som spelade i skogen var AKB, Alpha Mound, Catterfly , Danjel Sandenor, LEHNBERG, Maneten, Nano Ona, Patrik Sandenor, Robin Forest och Slim Vic!
Självklart bjöd vi också på en traditionell tipsrunda längs spåret där de kluriga frågorna på ett eller annat sätt hade med synthar och elektronisk musik att göra.
Foto: Elin Hjulström Lord
Hemlingby friluftsområde är Gävles största rekreationsområde och är beläget i ett stort naturreservat drygt tre kilometer söder om Gävle centrum. Här finns motionsspår, grillplatser och naturstigar. Musiken hittar du längs 2,5 kilometersslingan.
nano ona och akb
danjel sandenor och patrik sandenor
catterfly och robin forest
lehnberg och maneten
alpha mound och slim vic
Kapitel 5:
LJUDKONSTJUVELER I VINTERNATTEN
MED MARTA FORSBERG OCH KAJSA MAGNARSSON
Tisdag 20 december 19.00 – 21.00
Musikhuset Gävle (kaféet)
I Kajsas och Martas projekt Kompisitioner får vi ta del av en lustfylld samling korta kompositioner. Vänskap och fysiskt avstånd är bränslet när korta meningar och ord skickats mellan Stockholm och Berlin för att bearbetas och förvandlas till små magiska verk inom ljudkonstgenren.
Sommaren 2022 skulle vi fått se denna fantastiska duo på PUSH festivalens scen i Boulognerskogen, men konserten ställdes tyvärr in i sista stund pga sjukdom. Istället fick det bli ett juldoftande samarbete med Lamour Podcast's traditionsenliga uppesittarkväll; en futuristisk, traditionell och lite busig afton där gäster, quiz och låtönskningar varvades med juligt snack om moderna sounds och kulturella upptåg.
Foto: Elin Hjulström Lord
Musikhuset Gävle är inhyst i Sjömanskyrkan, en anrik och vacker fastighet byggd år 1891.
Kapitel 6:
SAKRALA LJUDLANDSKAP
OLOF DAVID ÅHLÉN + SUPPORT SLIM VIC
Söndag 26 februari 16.00
Heliga Trefaldighets Kyrka
Ett möte mellan det finstämda, det experimentella och det sakrala som inleddes med ett smakprov från Gävleartisten Viktor "Slim Vic" Zeidners kommande album; en soundtrack till det kollektiva minnet av snökaoset 1998 i Gävle.
Därefter bjöd Olof David Åhlén, Stockholmsbaserad artist, producent, curator och konstnär, på improvisationer med en kontemplativ ton. Den ordlösa röstens möte med analog elektronik. Suggestiva, abstrakta ljudlandskap med ett sakralt anslag. David drev tidigare Skaiv, en scen för experimentell musik och har samarbetat med artister och musiker som Stefan Östersjö, Mariam Wallentin, Sofia Jernberg och Maria W Horn. Förra året släppte han kassetten/EPn 'Advent' via labeln SOMA Labs Music.
Arrangemanget var ett samarbete med Svenska kyrkan.
Foto: Elin Hjulström Lord
Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle uppfördes vid mitten av 1600-talet på grunden av en medeltida trefaldighetskyrka, som förstörts vid en eldsvåda. Invigningen skedde den 14 juli 1654. Kyrkan har sedan genomgått en rad om- och tillbyggnader. Den senaste renoveringen skedde på 1970-talet och leddes av arkitekt Rolf Bergh.
1780 revs den klockstapel, som tidigare stått norr om kyrkan, och kyrkan försågs med ett torn. I tornet finns fyra kyrkklockor, den äldsta - storklockan - från 1655.